vaistai.lt

Mokslininkės tyrimų objektas – augalų lapai: nuo pritaikomumo mitybai iki įtakos mikrobiotaiVytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo pomologijos mokslų sektoriuje besidarbuojanti mokslininkė doktorantė Viktorija Januškevičė gilinasi į maistines ir funkcines augalų savybes, o pastaraisiais metais savo dėmesį nukreipė į šaltalankių, kanapių ir širdinių aralijų lapus, tirdama jų bioaktyviąsias, antioksidacines ir kitas savybes bei pritaikomumą mitybai, farmacijai ar kosmetologijai, – skelbiama pranešime žiniasklaidai.

daugiau

Prasideda dviračių sezonas!Atėjo pavasaris, nutirpo sniegas ir į gatves netruko išriedėti nauji eismo dalyviai – dviratininkai. Be privalumų, kuriuos teikia ši transporto priemonė – mobilumo, fizinio aktyvumo, transporto kamščių išvengimo, aplinkos oro užterštumo mažinimo, – dviratininkai yra labai pažeidžiami eismo dalyviai.

daugiau

Suomijoje pristatyta Lietuvos patirtis valdant psichosocialinę riziką darbeKovo 20–21 d. Helsinkyje (Suomija) įvyko Šiaurės matmens partnerystės Darbo saugos ir profesinės sveikatos ekspertų darbo grupės (NDPHS OSH EG) 21-asis susitikimas. Susitikime dalyvavo šios darbo grupės pagrindinė Lietuvos atstovė, Higienos instituto Profesinės sveikatos centro Profesinės sveikatos inovacijų skyriaus vyriausioji specialistė Lolita Pilipavičienė.

daugiau

KTU mokslininkų ir partnerių bendras darbas: virtuali realybė padės mokantis chirurgijosVirtuali realybė (VR) vis plačiau integruojama į įvairias veiklos sritis. Jos naudojimas ne tik praturtina mūsų vaizdinius pojūčius, bet ir suteikia galimybę labiau įsigilinti į įvairius procesus bei patirti juos intensyviau. KTU mokslininkų komanda su partneriais šiuo metu vysto naują projektą, kurio pagrindinis tikslas – pritaikyti VR technologiją chirurgijos mokyme.

daugiau

Pasaulinė vandens diena: Lietuvoje geriamojo vandens kokybei keliami aukšti reikalavimaiKasmet, kovo 22 dieną, pasaulyje yra minima Pasaulinė vandens diena, skirta gėlo vandens svarbai pabrėžti. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) teigimu, apie 2,2 mlrd. pasaulyje gyvenančių žmonių neturi prieigos prie švaraus ir tinkamo vartoti geriamojo vandens. Tuo tarpu Lietuvoje viešai tiekiamu geriamuoju vandeniu aprūpinama 82 % Lietuvos gyventojų, kurį galima gerti tiesiai iš čiaupo, nevirintą. Likusi dalis gyventojų (18 %) geriamuoju vandeniu apsirūpina individualiai, iš privačių gręžinių, ar šachtinių šulinių.  

daugiau

Vanduo – vienas iš pamatinių saugios aplinkos elementųŠių metų Pasaulinės vandens dienos, minimos kovo 22-ąją, tema – „Vanduo už taiką“ (angl. „Water for Peace“). Taip Jungtinių Tautų Organizacija perduoda žinią, jog šią Pasaulinę vandens dieną visi turime susivienyti dėl vandens ir naudoti vandenį taikos labui, padėdami pamatus stabilesniam ir klestinčiam rytojui. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) prisijungia prie šio tikslo ir atkreipia dėmesį į vandens svarbą sveikatai bei į veiksmus, kurių imamasi Lietuvoje ir Europoje, kad būtų užtikrinta teisė į sveiką aplinką ir į sveikatą. 

daugiau

2024 metų Pasaulinės vandens dienos tema – „Vanduo ir taika“Higienos institutas primena, kad kovo 22 dieną minima Pasaulinė vandens diena, kurią 1992 metais inicijavo Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja. Lietuvoje ji Aplinkos ministerijos iniciatyva minima nuo 2000-ųjų. Kasmet išrenkama vis kita šios dienos tema. 2024 metų Pasaulinės vandens dienos tema „Vanduo ir taika“ buvo parinkta atsižvelgiant į pasaulio politinį nestabilumą ir šalių konfrontacijas. Šūkis „Vandens panaudojimas taikai“ parodo vandens išteklių svarbą žmonių egzistencijai.

daugiau

KTU mokslininkų išradimas – gyvenimus keičiančioms operacijomsIki šiol gydytojai susidurdavo su iššūkiu, kad stereotaksinio rėmo tvirtinimas pacientui ant galvos būdavo sudėtingas ir reikalaujantis keturių rankų. KTU mokslininkai atnaujino šią įrangą ir sukūrė prototipą, kurio pagalba rėmą galima uždėti tiksliau ir greičiau – tai prisidėjo prie sumažėjusio pacientų patiriamo streso, o pati procedūra reikalauja mažiau personalo. Šis prototipas jau sėkmingai naudojamas Lietuvoje bei sulaukė tarptautinio susidomėjimo.

daugiau

Bendras Kauno universitetų mokslininkų darbas: neinvazinis būdas greitai sumažinti kraujospūdį ir suaktyvinti dujų apykaitą plaučiuoseKauno universitetų mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė galimybę neinvaziniu būdu sumažinti kraujospūdį ir pagreitinti dujų apykaitą plaučiuose. Išvados pasitvirtino in vivo – per 7 minutes tirtųjų gyvūnų deguonies kiekis kraujyje pagerėjo daugiau kaip 10–15 %, sumažėjo kraujospūdis ir sulėtėjo širdies ritmas.

daugiau

Šuns sveikata: požymiai, kad laikas apsilankyti veterinarijos klinikojeJeigu mylite savo šunį – tokiu atveju ne tik turite jam suteikti geras gyvenimo sąlygas, tačiau taip pat ir sekti organizmo pokyčius, kad būtų galima tinkamai į juos reaguoti. Daugeliui žmonių atrodo, kad šuo su savo sveikatos problemomis turėtų susitvarkyti pats. Tačiau tai nėra tiesa. Apskritai reikia sekti šuns elgsenos pasikeitimus, kadangi jie dažniausiai išduoda, kad kažkas nėra gerai.

daugiau
11 - 20 iš 3352 Pirmas puslapis  Į ankstesnį puslapį  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  Į sekantį puslapį  Paskutinis puslapis 
 



Ieškomiausių TOP 5




Naudingos nuorodos